Beleef de geschiedenis
op de Zaanse Schans

Dit gratis toegankelijke molendorp
geeft een fantastisch beeld van de Nederlandse historie

Ontdek een wereld van
ambacht en historie

De Zaanse Schans is één van de bekendste attracties van Nederland. Mensen uit de hele wereld komen genieten van de typisch Hollandse molens, huisjes en ambachten.

De Zaanse Schans ligt twintig kilometer ten noorden van Amsterdam. In deze typisch Hollandse omgeving is veel te zien en te beleven. Naast de klompenmakerij zijn er diverse andere oude ambachten te bewonderen. Zo is er een van de laatste tingieters in Nederland gevestigd, die met de hand diverse producten giet uit antieke vormen.

De tingieterij 'De Tinkoepel', oliemolen 'De Zoeker' en distilleerderij 'De Tweekoppige Phoenix'.

Vier van de negen werkende molens zijn te bezichtigen. In oliemolen ‘De Zoeker’ (1672) wordt op oorspronkelijke wijze olie uit zaden en pinda’s geslagen. Verfmolen ‘De Kat’, de enige molen ter wereld waar nog grondstoffen als krijt en hout worden verwerkt tot pigment voor de ambachtelijke productie van verf, zoals Rembrandt die vroeger gebruikte.

Naast het klompenmaken zijn op de Zaanse Schans nog diverse andere oude ambachten te bewonderen

Bij de molen ‘Het Jonge Schaap’ worden nog altijd de boomstammen uit het water getrokken om vervolgens tot grote planken te worden gezaagd. En in de volledig gerestaureerde specerijenmolen ‘De Huisman’ is de authentieke Zaanse mosterd nog steeds te koop. Verder is er een kaasmakerij met o.a. schapen- en geitenkaas, worden er diamanten geslepen en wordt er op de Zaanse Schans met de hand Hollands aardewerk beschilderd en op ambachtelijke wijze likeur gestookt zoals men dat rond 1850 deed.

De Zaanse huisjes met hun karakteristieke houtbouw zijn uniek in de wereld.

Supermarktketen Albert Heijn komt voort uit een klein kruidenierswinkeltje uit Oostzaan. De oorspronkelijke inrichting en inventaris van deze oude kruidenierswinkel is in zijn geheel verplaatst naar één van de huisjes op de Zaanse Schans, zodat de historie daar voortleeft. Daarnaast vindt u het Museum ‘Zaanse Tijd’ met een unieke collectie Nederlandse uurwerken. Aan het Zeilenmakerspad verderop richting de molens (voor de dijk rechts over de brug) vindt u ‘In de Gecroonde Duyvekater’, een Zaans bakkerijtje inclusief museum, met oud-Hollandse bakkerijproducten en snoepgoed. En er zijn diverse restaurants en winkels met voor ieder wat wils. Tijdens een wandeling langs en tussen de molens en groene Zaanse huisjes waant iedereen zich weer terug in vervlogen tijden.

Het is prachtig wandelen over de pitoreske Zaanse Schans.

Overigens zijn alle huisjes nog gewoon bewoond en ook overnachten op de Zaanse Schans is een mogelijkheid in de ‘Bed & Breakfast ‘Heerlijck Slapen’. Ook kan er een rondvaart worden gemaakt om alle historische bezienswaardigheden aan de Zaan te bekijken. Bekijk hieronder de video voor een impressie van de Zaanse Schans.

Een bezoek aan de klompenmakerij van ‘Kooijman Souvenirs & Clogs’ is een echt dagje uit en een geweldige belevenis voor jong en oud. U bent van harte welkom!

Kijk naar onze openingstijden, of neem een kijkje in onze webshop »

Openingstijden
Klompenmakerij
‘De Zaanse Schans’:

Zomerseizoen:
Maart - Oktober / Dagelijks: 08.00 - 18.00

Winterseizoen:
November - Februari / Dagelijks: 08.00 - 17.00
Kerstdagen: 09.00 - 15.00
Nieuwjaarsdag: 09.00 - 15.00