174 jaar passie
voor klompen

De klompenmakerij op de Zaanse Schans bestaat al meer dan 40 jaar

Dit is ons verhaal

De klompenmakerij was het eerste bedrijf dat zich vestigde op de Zaanse Schans. Op 1 april 1974 namen Jaap en Ineke Kooijman het besluit om het Nederlandse ambacht van klompen maken te behouden voor de toekomst. De historische omgeving van de Zaanse Schans was hiervoor de uitgelezen locatie. 

Het familiebedrijf heeft het ambacht van het klompen maken voor de toekomst bewaard.

In het driebeukige pakhuis ‘Vrede’ uit het midden van de 18e eeuw, vroeger bestemd voor de opslag van graan, snuiftabak en meel, groeide ons familiebedrijf (inmiddels de derde generatie) in vier decennia uit tot een wereldwijd bekend begrip. Met meer dan één miljoen bezoekers per jaar uit alle werelddelen.

De herbouw van het driebeukige pakhuis ‘De Vrede‘ waar de klompenmakerij is gevestigd.
Gevelbord van het oorspronkelijke pakhuis ‘De Vrede’ in Westzaan

Door de industrialisatie en de welvaart in de vorige eeuw begon de vraag naar klompen af te nemen. Vooral in de stedelijke gebieden. En daardoor ook het aantal klompenmakers. Waren er honderd jaar geleden nog meer dan 8.000 mensen werkzaam in de klompenindustrie, nu zijn dat enkele tientallen. Gelukkig konden Jaap en Willem Kooijman een aantal oude klompenmachines redden voordat ze als schroot omgesmolten zouden worden.

Het vakmanschap is overgedragen aan een nieuwe generatie klompenmakers die in maar liefst elf talen dit ambacht gratis uitleggen en demonstreren

Tijdens de demonstraties worden op onze antieke machines nog steeds klompen vervaardigd op dezelfde manier als honderd jaar geleden. Het vakmanschap is overgedragen aan een nieuwe generatie klompenmakers die dit ambacht in meerdere talen gratis uitleggen en demonstreren aan de vele bezoekers, waardoor dit ambacht behouden blijft voor de toekomst. Een interessante uitleg wordt meestal in de eigen taal gegeven, zoals bijvoorbeeld Russisch of Chinees, maar natuurlijk ook gewoon in het Nederlands. Het blijft een fascinerend schouwspel voor jong en oud!

Op antieke machines worden nog steeds klompen vervaardigd op dezelfde manier als honderd jaar geleden.

De gratis toegankelijke demonstratie van het klompen maken (met het daarbij behorende klompenmuseum) is één van de grootste attracties op de Zaanse Schans.

Uit liefde voor dit houten schoeisel verzamelde Jaap Kooijman door de jaren heen één van de grootste collecties klompen uit Nederland bij elkaar. Dit werd echter bemoeilijkt door het feit dat het allergrootste gedeelte van de gebruikte klompen meestal in de kachel werden opgestookt.

Uit liefde voor dit houten schoeisel verzamelde Jaap Kooijman door de jaren heen één van de grootste collecties klompen uit Nederland bij elkaar

In ons klompenmuseum vindt u meteen bij binnenkomst een indrukwekkende verzameling authentieke klompen. Meer hierover kunt u terugvinden op de pagina van het klompenmuseum ».

Klompen in alle soorten en maten zijn te koop in onze winkel. Als uniek, veilig en praktisch schoeisel, maar ook als aandenken aan Nederland. Want één ding staat als een paal boven water: de klomp is en blijft een nationaal symbool.

De klomp is en blijft een nationaal symbool.

Hoe wordt een klomp gemaakt? »