Het familiebedrijf heeft het Nederlandse ambacht van het klompen maken voor toekomstige generaties in stand gehouden, en zal dit blijven doen.

Op 1 april 1974 besloten Jaap & Ineke Kooijman het Nederlandse ambacht van het klompen maken voor toekomstige generaties te behouden. De historische Zaanse Schans, een giede met Nederlands industrieel erfgoed, was daarom hét gebied bij uitstek voor hun werkplaats. De klompenmakerij was het eerste bedrijf dat zich op de Zaanse Schans vestigde.

In het driebeukige pakhuis ‘De Vrede’ uit het midden van de 18e eeuw, vroeger bestemd voor de opslag van graan, snuiftabak en meel, groeide ons familiebedrijf (inmiddels de derde generatie) in vier decennia uit tot een wereldwijd bekend begrip. Het was de geboorteplaats van het beroemde Nederlandse ‘Molenaar’s Kindermeel’. Toen dit pakhuis beschikbaar kwam, besloten wij de kunst van het klompen maken en onze museumcollectie hier te bewaren. In vier decennia is het kleine familiebedrijf, dat momenteel door de derde generatie wordt geleid, uitgegroeid tot een wereldnaam, die elk jaar meer dan een miljoen bezoekers uit de hele wereld verwelkomt!

De herbouw van het driebeukige pakhuis ‘De Vrede’ waar de klompenmakerij is gevestigd.

Door de industrialisatie en de toenemende welvaart in de vorige eeuw begon de vraag naar klompen af te nemen. Vooral in stedelijke gebieden. Daardoor bleven er ook steeds minder klompenmakers over. Waren er honderd jaar geleden nog meer dan 8.000 mensen werkzaam in de klompenindustrie, nu zijn dat een klein tiental. Gelukkig konden Jaap en zijn zoon Willem Kooijman een aantal oude klompenmachines redden voordat ze als schroot omgesmolten zouden worden.

Het vakmanschap is overgedragen aan een nieuwe generatie klompenmakers die in maar liefst elf talen dit ambacht gratis uitleggen en demonstreren.

Tijdens de demonstraties worden op onze antieke machines nog steeds klompen vervaardigd op dezelfde wijze als honderd jaar geleden. Het vakmanschap is overgedragen aan een nieuwe generatie klompenmakers die in maar liefst elf talen dit ambacht gratis uitleggen en demonstreren aan de bezoekers, waardoor dit ambacht behouden blijft voor de toekomst. . De interessante uitleg wordt meestal in de eigen taal gegeven, zoals bijvoorbeeld Engels, Duits of Chinees, maar natuurlijk ook gewoon in het Nederlands. Het blijft een fascinerende beleving voor jong en oud!

De gratis toegankelijke demonstratie klompen maken (met het daarbij behorende klompenmuseum) is één van de grootste attracties op de Zaanse Schans.

Uit liefde voor dit houten schoeisel verzamelde Jaap Kooijman door de jaren heen één van de grootste collecties klompen uit Nederland bij elkaar. Zijn zoon Willem en diens zoons Justin en Robin blijven tot de dag van vandaag klompen verzamelen om de indrukwekkende collectie aan te vullen en tentoon te stellen. Het verzamelen van klompen wordt echter bemoeilijkt door het feit dat het allergrootste gedeelte van de gebruikte klompen meestal in de kachel werden opgestookt.

“Uit liefde voor dit houten schoeisel verzamelde Jaap Kooijman door de Jaren heen één van de grootste collecties klompen uit Nederland bij elkaar”

In ons klompenmuseum vindt u meteen bij binnenkomst een indrukwekkende collectie authentieke klompen. Meer hierover kunt u terugvinden op de pagina van ons klompenmuseum. U kunt meer te weten komen over ons museum op onze pagina over het klompenmuseum. U kunt ook een paar klompen of klompen kopen in elke denkbare maat of kleur. Ze zijn uniek, veilig en praktisch schoeisel en het perfecte Nederlandse souvenir! Eén ding is zeker: de klomp is en blijft een nationaal symbool van Nederland.

“De klomp is en blijft een nationaal symbool!”

Wil je zien hoe een klomp wordt gemaakt?