DIT GRATIS TOEGANKELIJKE WINDMOLENDORP GEEFT EEN
FANTASTISCH BEELD VAN DE NEDERLANDSE HISTORIE

Ontdek een wereld van
ambacht en historie.

De Zaanse Schans is één van de bekendste attracties van Nederland. Mensen uit de hele wereld kunnen komen genieten van de typisch Hollandse molens, houten huizen en ambachten.

De Zaanse Schans ligt twintig
minuten ten noorden van Amsterdam.

In deze typische Hollandse omgeving is veel te zien en te beleven. Naast de klompenmakerij zijn er diverse andere oude ambachten te bewonderen. Zo is er één van de laatste handmatige tinnegieters in Nederland gevestigd, die met de hand diverse producten giet uit antieke vormen.

Vier van de negen werkende molens zijn te bezichtigen. In oliemolen ‘De Zoeker’ (1672) wordt op oorspronkelijke wijze olie uit zaden en pinda’s geslagen. Verfmolen ‘De Kat’ is de enige molen ter wereld waar nog grondstoffen als krijt en hout worden verwerkt tot pigment voor de ambachtelijke productie van verf, zoals Rembrandt die vroeger gebruikte. voor de ambachtelijke productie van verf, zoals Rembrandt die vroeger gebruikte.

“Beleef Nederland, bezoek De Zaanse Schans”

Bij molen ‘Het Jonge Schaap’ worden nog altijd de boomstammen uit het water getrokken om ze vervolgens tot grote planken te zagen. In de volledig gerestaureerde specerijenmolen ‘De Huisman’ is de authentieke Zaanse mosterd nog steeds te koop. Verder is er een kaasmakerij met onder andere schapen- en geitenkaas, worden er diamanten geslepen bij ‘De Saense Lelie’ en wordt er op de Zaanse Schans met de hand Hollands aardewerk beschilderd en op ambachtelijke wijze likeur gestookt zoals men dat rond 1850 deed. en op ambachtelijke wijze likeur gestookt zoals men dat rond 1850 deed.

De supermarktketen ‘Albert Heijn’ is ontstaan in een klein kruidenierswinkeltje in Oostzaan De oorspronkelijke inrichting en inventaris van deze oude kruidenierswinkel is in zijn geheel verplaatst naar één van de houten huisjes op de Zaanse Schans, zodat de historie daar voortleeft. Daarnaast vindt u het ‘Museum Zaanse Tijd’ op de Zaanse Schans, met een unieke collectie Nederlandse uurwerken. Aan het Zeilenmakerspad richting de molens (voor de dijk rechts over de brug) vindt u ‘In De Gecroonde Duyvekater’, een Zaanse bakkerij inclusief museum, met oud-Hollandse bakkerijproducten en snoepgoed. En er zijn natuurlijk diverse restaurants en winkels te vinden, voor ieder wat wils. Tijdens een wandeling langs en tussen de molens en de typische groene Zaanse huisjes waant iedereen zicht weer terug in vervlogen tijden. Overigens zijn alle huisjes nog gewoon bewoond Er kan zelfs geslapen worden op de Zaanse Schans bij ‘Bed & Breakfast ‘Heerlijck Slaapen’’.

De Zaanse Schans is een uniek molendorpje waar je jezelf waant in levende historie. Kom langs, ga op avontuur uit en beleef de Zaanse Schans zelf. De Zaanse Schans is 365 dagen per jaar geopend en gratis toegankelijk, net zoals bijna alle locaties.

Kom ons bezoeken.